[O2] TUTORIAL - Montaż podświetlenia przestrzeni na nogi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzynol
    odpowiedział(a)
    kurwicy dostaję, zaktualizowałem post pierwszy tutoriala i się rozjebał cały post ze zdjęciami
    walczę, nie umiem tego poprawić, szlag mnie trafia na ten skrypt forumowy....

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    najlepsze są uchwyty z blaszki - takie jak w bagażniku FL

Zostaw komentarz:

• DJ MŁODY
    odpowiedział(a)
    też szukam jakiegoś dobrego patentu na montaż lampek szczególnie nad nogami kierowcy
    bo w piance słabo się trzyma

jakoś nie widzę tych uchwytów :roll:

Zostaw komentarz:

• siemi1
    odpowiedział(a)
    Uchwy/ramka do lampek 3U0 857 974

Haj,
    Czy ten uchwyt znaleziony tu: http://www.passatplus.de/umbauteile/...n/leuchten.htm

Będzie pasowal?
    Uchwyt na nogi światła pod schowku

3U0 857 974

Mma te lampki:
    OEM LED Footwell Light For VW Golf 6 Jetta MK5 MK6 Tiguan Touran Passat B6 B7L 3AD 947 409

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    greg44, i tak to działa zajebiście w O2

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez robreg
    ambilight using footwell light
    Panowie, czy tu mówimy o możliwości przyciemniania oświetlenia przestrzeni nóg, np. po otwarciu z pozycji Maxi Dota? Jeżeli tak to u mnie to działa. Ponad to mam możliwość przyciemniania lampek po załączeniu świateł z potencjometru przy włączniku świateł, ten od przyciemniania podświetlania deski i zegarów.

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    robreg, a bo trzeba wchodzić w wysokie wersje serii 3C8..., nie?
    Rozwiń myśl...

Ja w swoim (wlasnie, czym? Juz nie pamietam, a w komorce logow nie mam ;-) ) chyba 3C0 xxx xxx AJ widzac w kodowaniu opcje ambilight using footwell light pracowicie ja zaznaczylem i.... Zobaczylem, ze nic ona nie dala. Dopiero gdzies na jednym z zagranicznych forow G5 doczytalem, ze 30 bitowy CECM AJ powinien to obslugiwac, ale ze wzgledu na blad w firmwarze, tego nie robil i kropka.

...to stwierdziłem, ze sie przy okazji ta informacja podziele, dla przedliftowcow, co ambilajta w swojej O2 szukaja...

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    robreg, a bo trzeba wchodzić w wysokie wersje serii 3C8..., nie?

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Poza tym, z tego, co wyczytalem w sieci, ambilight przy uzyciu oswietlenia nog w przypadku CECM O2 dziala wylacznie jedynie w wersji AL. CECM AJ, mimo ze ta opcje w konfiguracji posiada, przez blad oprogramowania nie obsluguje tej funkcji poprawnie.

Zostaw komentarz:

• piet
    odpowiedział(a)
    dokładnie, w jednym z bitów włącza się żeby w ogóle footwelle świeciły natomiast w innym bicie zaznaczamy żeby pojawiła się możliwość regulacji natężenia oświetlenia podczas jazdy z pozycji maxidota...
    niestety przy zamontowanych ledach ( od tomnika) nawet przy najmniejszym natężeniu światła jest zbyt jasno :lol:

Zostaw komentarz:

• mackowski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piet
    panowie, pytanko,
    po zamontowaniu oświetlenia nóg powinienem mieć możliwość regulacji natężenia światła z pozycji maxidota ale kurcze nie mam takiej funkcji...
    oświetlenie oczywiście działa jak należy,
    czy powinienem coś jeszcze zakodować?
    maxidot w wersji S czyli z PL menu,
    O ile dobrze kojarzę, powinieneś włączyć tą opcję VCDS'em. Wtedy pojawi Ci się dodatkowa opcja w MaxiDocie, gdzie będziesz mógł sobie regulować moc podświetlenia itd..

Zostaw komentarz:

• piet
    odpowiedział(a)
    panowie, pytanko,
    po zamontowaniu oświetlenia nóg powinienem mieć możliwość regulacji natężenia światła z pozycji maxidota ale kurcze nie mam takiej funkcji...
    oświetlenie oczywiście działa jak należy,
    czy powinienem coś jeszcze zakodować?
    maxidot w wersji S czyli z PL menu,

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Iron79
    Dobrze rozumuję ?
    o to chodzi właśnie, zwarcie na przewodach
    Winowajca (czyli ja :P) problemu się znalazł, ok tydzień wcześniej montowałem GSMIII i tak niefortunnie przykręcałem prawą osłonę konsoli środkowej, że jedyną śrubką :shock: (tą w okolicy nóg pasażera) trafiłem w przewód. Wizualnie z zewnątrz nie wyglądał źle, ale po zdjęciu taśmy parcianej była miazga. Dzięki za wskazówki chłopaki.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Dobrze rozumuję ?
    o to chodzi właśnie, zwarcie na przewodach

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Iron79
    * odepnij wtyczki od wszystkich lampek
    * odepnij przewód zasilający od bordnetza
    * sprawdź omomierzem przejście między masą, a tym przewodem zasilającym
    Ok Krzynol będę szukał problemu we wtyczkach (przewodach), wczoraj zrobiłem tak jak piszesz tj, odpięty plus, odpięta masa, odpięte wszystkie lampki i miernikiem sprawdziłem ciągłość obwodu (pomiędzy masą i plusem) i miernik sygnalizował i wskazywał, że jest :? ..... a być nie może przecież. Albo zwarcie robią piny w którejś z wtyczek, albo któryś przewód jest ostro przycięty. Dobrze rozumuję ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Iron79
    * odepnij wtyczki od wszystkich lampek
    * odepnij przewód zasilający od bordnetza
    * sprawdź omomierzem przejście między masą, a tym przewodem zasilającym

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Pod główną wiązką elektryczną po lewej stronie auta są dwa puste przeloty serwisowe i jednym z nich.

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Którędy przeciągałeś przewody TMPS?

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez greg44
    W którejś lampce jest zwarcie i tyle, posprawdzaj wszystkie.
    W lampce to na pewno nie, tak jak pisałem miałem je wszystkie poodpinane podczas tej operacji ...wątpię by to problem leżał w przewodach czy samych wtyczkach do lampek.
    Wszystko bardzo dobrze było zabezpieczone taśmą parcianą, newralgiczne punkty pod siedzeniami dodatkowo elastyczna peszla ...
    Jedyne co mi przychodzi do głowy co nie powinno mieć wpływu (na 99%) to to, że ostatnio podpinałem TMPS a bardziej szczegółowo to jego ostatni element, tj przeciągnięcie przewodu z kabiny do silnika, wpięcie w ABS i kodowanie. TMPS działa poprawnie.

Chyba zostaje mi sprawdzenie miernikiem całej instalacji ..jak to nie to, zostanie chyba winny tylko bordnetz

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    W którejś lampce jest zwarcie i tyle, posprawdzaj wszystkie.

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Odpiąłem pin z bordnetza, masę i wszystkie lampki.
    VCDS wykazał błąd :
    00061 - Footwell Lights
    010 - Open or Short to Plus
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01101010
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 252
    Następnie wpiąłem z powrotem wpiąłem pin do bordnetza i przy próbie podpięcia masy poleciały iskry ....

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Short to Ground
    zwarcie do masy
    odepnij ten pin z bordnetza i zobacz czy jest błąd

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Padło mi footwell. VCDS wyrzuca błąd

00061 - Footwell Lights
    007 - Short to Ground
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01100111
    Fault Priority: 5
    Fault Frequency: 6
    Reset counter: 252

Freeze Frame:
    Term 15 On
    Voltage: 12.35 V

Spędziłem dwie godziny pod kierownicą i bez rezultatu . Sprawdziłem podpięcie masy, odpinałem wtyczkę w Bordnetzie, odpinałem aku i nic ...co się mogło stać , bo mi pomysły się skończyły ?

Zostaw komentarz:

• kubala
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Adrian
    Enriquez, na 2 stronie są nawet screeny zrobione z vcds więc się da, tylko nie u mnie.
    Witam kolegów, mam pytanko i problem jak u kolegi Adriana. Lampki po kodowaniu czyli bajt 12 bit 5, bajt 20 bit 0, bajt 25 bit 3.
    Lampki świecą (mam zwykłe ledy - nie canbus) przy otwarciu drzwi i z taką samą jasnością po włączeniu zapłonu (przy włączonych światłach mijania).
    W adaptacjach jest możliwość regulacji natężenia przy otwarciu drzwi natomiast po terminalu 58d (po zapłonie) pokazuje błąd, co z tym jest nie tak?

Dodam jeszcze że nie mam maxi dota.

Zostaw komentarz:

• Iron79
    odpowiedział(a)
    Wojtenio, dzięki za info ..trochę bez sensu takie działanie, szkoda, że nie współpracuje to z czujnikiem zmierzchu jak w przypadku świateł dziennych/mijania

Zostaw komentarz:

Pracuję...